2014 Festivalens 20-års jubilæum – del 1

Holistisk sommerfestival er blevet 20 årMajken

af Majken Bøg: registreret revisor, voksenunderviser, NLP-coach, drømme- og hypnoseterapeut, healer, meditationslærer og spirituel vejleder.www.visioncompany.dk

Forestil dig silenende regn på en småkold junidag og folk som står i en lang kø udenfor en skurvogn behængt med store skilte, en for hver dag, mens de venter på at komme ind og blive skrevet på de workshops, som de vil deltage i.

Det er Holistisk Sommerfestival anno 1995 på Skt. Helene Centret i Tisvildeleje – den første festival, jeg deltog i.

– Og forestil jer et Sankt Helene Center med den store sal og 2 undervisningsrum, en TV-stue og et kælderrum og et lokale overfor restauranten.
En festival, som var startet året før, og som hvert år kun overlevede, hvis der var mange nok til at danne en ny arrangørgruppe.
Der var ingen bestyrelse – der var heller ingen forening. Den blev først dannet i 1996 af arrangørgruppen for 1997.
Men der var fest og farver og harpespil og middelalder gøglere fra Østtyskland som spillede på trommer og jonglerede med fakler og som spyede ild ud af munden.
Og der var mulighed for at deltage, også for en fattigprås på dagpenge, som mig, bare man ville ligge i telt og lave mad i vandrehjemmets køkken.
Der var vist 5 workshops om dagen, tror jeg. Mon det var i 1996 vi holdt Skt. Hans aften på stranden ved Skt. Helene Kilde? Skurvognen var i hvert tilfælde afskaffet, og kontoret var i hjørnet overfor hovedbygningen. Der sad Gunner og skrev deltagere ind.
I 1997 blev jeg arrangør bl. a. sammen med Richard Veje Madsen. Så jeg husker lidt mere fra det år, husker at vi startede festivallen med at arrangørerne kom ind på scenen med masker på og begyndte at byde deltagerne velkommen, og så skreg alle hjælperne: Så smid dog de masker …
Der blev smidt mange masker af deltagerne på den og alle de kommende festivaller.
Det år bød vi også Ole Skjerbæk Madsen fra Betlehemskirken indenfor med en workshop, og Peter Steinvig kom med sit gospelkor Saints & Sinners og startede traditionen med gospelkor op til vores afslutningsaftener.
– Han kom trofast i mange år og trænede festivalens egne gospelsangere.
Holistisk Sommerfestival favner bredt og tager alle spiritualiteters nuancer med.
Det var vist samme år, vi havde den oplyste mester ShantiMayi og hendes følge på besøg …
Og året efter, at Rikke Njust havde en medicinmand fra Hawai med.
Der er den gyldne regel, at alle holder tavshed med hvad de hører om hinanden på en workshop, og en atmosfære af at vi vil hinanden det godt. Det fik IKON & Politiken ren besked på, da de ville skrive en artikel om os.
Richard forsynede Holistisk Sommerfestival med en database og det blev muligt at vælge workshops på girokortet og senere på hjemmesiden.
– Det hjalp rigtig meget på effektiviteten og overblikket på selve festivalen. Stor tak til ham, selvom det er mange år siden vi så ham sidst.
For at få plads til ekstra workshops startede vi udendørs workshops i Yoga og Tai chi m.m. og vi fik opstillet et stort rundt telt med salgsborde, som vi kunne få lidt provision af til festivalen.
Mon det var dengang Pia Struck blev Sprechstallmeister for festivalen?
Jeg husker hende for mange festlige indslag, bl.a. da alle mændene stod på scenen og spillede mens kvinderne dansede, og hun brølede: ”Hvorfor danser vi alene rundt, og der er 20 bolbare mænd på scenen, der går til spilde! ”
Det her med en ny arrangørguppe hvert år er noget af en udfordring – og det gik også galt på et tidspunkt. For det er ikke alle, der har lige meget forstand på at styre økonomi.
Sidst i halvfemserne gik det galt, regnskabet flød, og der blev dannet en bestyrelse, som skulle holde øje med at pengesagerne var i orden, så festivalen kunne overleve; Søren og Gaia og Gunner kom i bestyrelsen, så vidt jeg husker.
Festivallerne fejlede absolut ikke noget, vi havde mange dygtige undervisere, og Natha kom med fantastisk flotte teaterforestillinger om aftenen i flere år.
Anders Kjærsgård smed ikke bare masken i 1997 – et par år senere smed han lidt mere – han gav os en gang mandestrip. Var det mon Gaia, der var på scenen og præsentere ham?
Stanna var i mange år vores trofaste og engagerede husvært, men med tiden blev vores og vores deltageres pengepung for lille, og vi måtte flytte teltpælene.
Dog først efter, at vi havde holdt 10 års jubilæum, og Stanna gav os en koncert med Maibritte Ulrikkeholm til at fejre det med.
Vi nåede også flere gange op på næsten 300 deltagere i løbet af en Holistisk Sommerfestival på Skt. Helene Centret.
Åh, ja, og så er der alt det med musikken. DJ’er som vi lånte af Paradisco i mange år, og så opfordrede vi deltagerne til at komme med musikinstrumenter og give et nummer, og på et tidspunkt dannede Alexandar vores husorkester, som vi havde glæde af i nogle år, og som nu og da dukker op igen.
– Dejligt med al den musik, også når vi bare samles spontant og synger fra vores sanghæfter.
Og dejligt med alle vores trofaste deltagere: Katrin og Andrea og Pia og Anita og Jørgen og mange, mange andre, som trofast vender tilbage og opretholder Holistisk Sommerfestival og gør den til det den er: et trygt sted at udfolde sine alternative undersøgelser og lyster.
Lundby – et MEGET stort projekt – Der skulle virkelig mange mennesker til at skabe en Holistisk Sommerfestival, når vi også selv stod for maden.
– Birgit Rosenhagen lagde rigtig meget energi i at styre det projekt – og suk – hvor er det trist, at vi mistede hende på grund af en vanvidsbilist. Æret være hendes minde.
Isterød – Hanne vil du tage over – og fortælle videre